Християнски Блог
"Добре дошли скъпи братя и сестри!"
Добре дошли отново в Божията Благодат!
Приведстваме Ви! Поздравяваме Ви!
Очакват Ви прекрасни дни, дни на чудеса!

Join the forum, it's quick and easy

Християнски Блог
"Добре дошли скъпи братя и сестри!"
Добре дошли отново в Божията Благодат!
Приведстваме Ви! Поздравяваме Ви!
Очакват Ви прекрасни дни, дни на чудеса!
Християнски Блог
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
Красимир Вишев
Красимир Вишев
Модератор
Модератор
Брой мнения : 65
Join date : 16.07.2015
Age : 38
Местожителство : България, град Елин Пелин
http://kvishev.blogspot.com/

Джоузеф Принс - Силата на правилното вярване - Глава 2 Empty Джоузеф Принс - Силата на правилното вярване - Глава 2

Пет Апр 15, 2016 7:35 pm

ГЛАВА 2


БОГ, КОЙТО ТЪРСИ ОТХВЪРЛЕНИТЕ



Тя чакаше търпеливо, докато наоколо не остана никой. Не искаше да налети на някоя от жените, които болезнено ясно и бяха дали да разбере, че нейното присъствието им е неприятно. Не можеше повече да понася клюките, злонамерените забележки и неодобрителните погледи. Преди няколко седмици докато беше почти до кладенеца да налее вода, една жена, напълно наясно, че тя е достатъчно близо, за да чуе, започна да предупреждава друга да пази мъжа си далеч от нея.
„Тя е прелъстителка” – прошепна високо жената – „Знаеш ли, че е имала пет съпрузи от други села?”
Друга жена пригласяше: „И мъжът, с когото сега живее дори не и е съпруг.”
Подхранвайки една друга несигурността си те започнаха да отправят всякакъв вид необосновани обвинения против нея:
„Тя е лека жена!”
„Тя ще открадне мъжа ти с удоволствие.”
„Не се подвеждай по невинните и очи на кошута и омайващата усмивка!”
Пикантни вариации относно нейната способност да „отвлича мъже” скоро се разнесоха като рояк скакалци из селото, в което живееше, поглъщайки всяка останала капка от нейното достойнство.
Тя бързо се превърна в една отхвърлена жена в селото и никой не се осмеляваше да се държи приятелски с нея. Когато се премести тук тя опита всичко, за да държи миналото си покрито. Обаче след като новините се пръснаха, никой не го беше грижа да слуша нейната версия за историята. Тя беше категоризирана като жена с тъмно минало. Присъдата беше произнесена – тя беше разрушител на семейства! Какво толкова имаше да се говори?!
Бяха изминали седмици откакто за последен път беше говорила с някого. Налудничави истории за причините да има пет съпрузи заливаха селото с лъжливи слухове. Тя беше измислила система, за да предпази себе си и да избегне бъдещи контакти с останалите жени. Докато те си наливаха вода на кладенеца рано сутринта, тя просто изчакваше слънцето да се издигне в своя зенит и тогава отиваше до кладенеца. Предпочиташе по-скоро да понесе изтощителната горещина на обедното слънце, отколкото жарта на тяхното презрение и подигравки. От тогава всеки ден тя ходеше спокойно да кладенеца без да срещне изобщо никой и потъваше обратно в небитието след като си налееше вода.
Без да знае, в този ден, докато чакаше търпеливо слънцето да се издигне в своя пик, Слънцето на праведността вече я очакваше на кладенеца.

Един Спасител, Който протяга ръка към несъвършените


Всъщност можеш да прочетеш за тази жена в евангелието на Йоан (виж Йоан 4:1-42). Насърчавам те да активираш въображението си, когато четеш нейната или друга история от Библията – не за да промениш значението им, но да извлечеш същността на детайлите и съкровищата, които Бог ти предоставя. Виж себе си в разказа. Тези герои не са част от измислена история, те са реални хора с действителни проблеми и един много истински Спасител!
Няма незначителни детайли в Библията. В нея изрично се упоменава, че беше около обед, когато Исус чакаше жената на кладенеца. Също е записано, че Исус напусна Юдея и отиваше към Галилея и че „... трябваше (had to от англ.) да мине през Самария.” (Йоан 4:4, NLT). Преводът на New King James Version казва: „Той трябваше (needed от англ.) да мине през Самария.” В King James Version се казва: „Той трябваше (must от англ.) да мине през Самария.
Трябваше (използвани са различни глаголи за тази дума в английските преводи, които показват спешна неотложност – “had to, needed, must” – бел. на преводача). Тези думи говорят не само за необходимост, но подчертават непоколебимо решение и дори неотложност!
Учениците може би са останали изненадани, когато Той им е казал, че трябва да мине през Самария. Те никога не минаваха по този път към Галилея. За евреите в онези дни беше обичай да избягват всякакъв контакт със самаряните, които считаха за по-низши от тях в духовно отношение. Учениците на Исус не знаеха, че Той преднамерено е включил в плана си една божествена среща с жената на кладенеца.
От историята, която се намира в глава четвърта на Йоан, знаем че тази отлъчена от обществото самотна жена преживя на кладенеца животопроменящ разговор с Исус. Но недей да бъркаш – не тя търсеше Исус, за да разговаря с Него. Спасителят беше Този, Който търсеше човека, отхвърлен от другите. Знаеш ли, че днес Той все още го прави?
Имаш ли минало, от което се срамуваш? Бориш ли се да надделееш над нещо, което знаеш, че те разрушава? Чувстваш ли се винаги сам и че никой не разбира болката, през която минаваш?
Аз искам да знаеш, че Исус не се е променил. Любящият Спасител е все още винаги готов да ти помогне в твоето време на нужда, както го направи за самарянката (виж Пс. 46:1). Той знае страданието, срама и борбите, през които минаваш точно сега. И дори това, през което минаваш, да е последствие от лоши избори и погрешни действия в живота ти, Той няма да се откаже от теб и да те изостави. Не – хиляди пъти, не! Той ще дойде и ще се срещне лично с теб, също както при самарянката, за да те възстанови и освободи. Фактът, че четеш това точно сега, е потвърждение, че Исус се протяга към теб със Своята любов, благодат и прошка. Приятелю, ето това е Исус!


Исус се протяга към теб със Своята любов, благодат и прошка.

Той идва при теб насред бурята, в която се намираш


Любящият Спасител идва при теб в твоя момент на нужда. Когато учениците Му бяха навътре в морето, застигнати от силна буря и подмятани от вълните, кой дойде при тях в този мрачен час? Самият Исус. Исус дойде като ходеше по развълнуваните води.
Какво ти говори това? Че Той е над бурите. Исус ходеше отгоре – Той е по-велик от всяка беда и противодействие, срещу които може би си се изправил точно сега – и Христос идва при теб, за да те спаси!
С развълнуваните води под краката Му, Неговите първи думи към учениците бяха: „Дерзайте! Аз съм; не бойте се!” (Мат. 14:27).
Каква утеха трябва да са донесли тези думи на учениците, които бяха изтощени и разтърсвани от страх. Бурите са способни да причинят това и на теб. Те те заливат. Вълна след вълна от безмилостни удари подкосяват краката ти докато се чудиш накъде да поемеш и така до момента, в който всеки грам енергия е изразходван и ти се чувстваш толкова слаб, изоставен и самотен.
Не се съобразявай с тези негативни чувства и емоции, приятелю. Живей чрез истината на Божието слово, която те насърчава: „Бъдете силни и храбри, не бойте се, нито треперете ... защото Господ, твоят Бог, Той е, Който върви пред тебе; няма да отстъпи от тебе, нито ще те изостави.” (Вт. 31:6). Нашият Бог е личен и любящ Бог, Който е с теб в лодката ти. Той знае какви бури предстоят и как да те води към победа по всяко време. Той няма да те предаде!

Нашият Бог е личен и любящ Бог, Който знае какви бури предстоят и как да те води към победа по всяко време.

Добрият Пастир отива преди теб


Джени, една дама от моята църква, сподели, че в почивните дни отишла със съпруга си да играят голф във висока планинска местност. Първата сутрин, докато пиели чай, имало лека мъгла, надвиснала над красивото зелено игрище за голф. Тя размишлявала над псалм 23 за това, че Господ бил неин Пастир и се чувствала толкова обичана от Него докато се наслаждавала на живописния пейзаж и студения чист планински въздух. Тя си представяла как добрият Пастир Исус я завежда да си почине сред нежни зелени пасбища и я води край тихи води.
Въпреки че Джени никога не била играла на това игрище преди, тя изиграла най-добрата си игра на голф. Как се случило това? Те имали със себе си момче за голф, което носело стиковете и давало мъдри съвети, и тя се възползвала от всяка частица наблюдение и съвет, които то и предложило. Джени не играела редовно голф и била леко обезпокоена за предстоящите предизвикателства, но човекът уверено я убедил като казал: „Не се тревожи, имам тридесетгодишен опит на това игрище за голф. Бил съм навсякъде по игрището и познавам всяко неудобство на терена и всеки капан, който ти предстои. Аз ще ти покажа какво да избягваш и къде да се прицелваш.” И чрез просто следване на указанията му нейната топка минавала през всеки свободен проход и тя изиграла най-добрата партия голф в живота си!
Приятелю, ти имаш повече от просто едно момче за голф в своя живот. Ти имаш Един, Който е създал вселената като пастир в живота си! Този Пастир познава бъдещето ти. Той знае всяко неудобство на терена и всеки капан, които предстоят и е направил път за теб, който е изпълнен с Неговото благоволение. И дори когато направиш грешка или завиеш в погрешна посока в живота, Той все още е с теб, за да ти помогне и да те спаси. Виж какво казва псалмистът:

Да! И в долината на мрачната сянка ако ходя, няма да се уплаша от зло; защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята тояга –  те ме утешават.
               Псалм 23:4

Вратата на надеждата в твоята долина на неприятности


Забележи в този стих, че не добрият пастир води псалмиста в долината на неприятности: „Да! И в долината на мрачната сянка ако ходя ...” Библията много ясно заявява, че дори неприятностите да се дължат на твоето своеволие, Бог все още е с теб. Той никога не те е напускал и никога няма да го направи. Той никога няма да те изостави. Ти си скъпоценен в Неговите очи. Можеш ли да си представиш да живееш с такова доверие, сигурност и мир? Тогава вярвай безрезервно, че Бог никога няма да те изостави и да те зареже!
Всъщност Библията казва, че Бог ще превърне долината Анхор във врата на надежда за теб (виж Осия 2:15). На еврейски „Анхор” означава „неприятност”. Така че дори да се намираш в долината на неприятност, няма да останеш там за дълго. Ти ще ходиш през нея, но няма да останеш или да лагеруваш там. Днес Бог отваря врата на надежда в живота ти, за да излезеш от тъмнината в Неговата чудесна светлина (виж 1 Пет. 2:9). Нещата ще се подобрят. Пробивът, за който си чакал идва при теб. Пристъпи през вратата на надеждата и излез от долината на неприятност днес. Исус е твоята врата на надежда! Вярвай в Неговата любов към теб и Му позволи да те доведе до свободата.


Исус е твоята врата на надежда! Вярвай в Неговата любов към теб и Му позволи да те доведе до свободата.


Някои хора си мислят, че когато се провалят Бог ги напуска и се връща едва когато съгласуват действията си с Него. Мислят, че трябва първо да изчистят живота си и сами да превъзмогнат борбите си преди да дойдат в Божието присъствие. Е, аз имам един простичък въпрос към тях: Миете ли се преди да влезете в банята да се къпете? Разбира се, че не!
Бог иска да дойдем при Него просто каквито сме – с всичките си недостатъци, особености, неправилни вярвания, мании и всичките си робства, страхове и зависимости. Той е банята! Така че не се опитвай да се измиеш преди да дойдеш при Него. В присъствието на Неговата любов, радост и благодат, ти ще откриеш възстановяване, изцеление и прошка. Той ще възстанови живота ти и ще те промени отвътре навън. Точно сега Той протяга Своята ръка на благодат, любов и помощ към теб. Не е срамно да дойдеш при Исус точно какъвто си. Той, Който те познава съвършено, те обича съвършено!

За да познаеш истината отиди при източника


Но, пастор Принс, Бог не е ли ядосан и разочарован от мен заради всичките ми провали, грешки и грехове? Толкова се срамувам да отида при Него. Чувствам, че би трябвало да оправя всичката тази бъркотия в живота си преди да мога да се върна в църквата, да чета Библията и да се моля.
Разбирам как се чувстваш и мога да ти кажа, че не си сам в това отношение. Много вярващи, които лично съм съветвал, се чувстват точно по същия начин. Но най-ефективния метод да се справим с нашите проблеми и неправилни вярвания е да отидем при Бог и да открием истината в Неговото слово. За да оправим вярванията си трябва първо да открием какви са „правилните вярвания”, базирани върху здравата основа на Божието слово. Не можем да основаваме нашите вярвания върху чувства, обстоятелства, човешки предположения или какво сме чули някой да казва за Бог.

За да оправим вярванията си трябва първо да открием какви са „правилните вярвания”, базирани върху здравата основа на Божието слово.

Ако чуеш слух, че някой, когото познаваш, е казал ужасни и негативни неща за теб, недей веднага да го вярваш. Отиди при първоизточника и попитай този човек дали той наистина е казал това или дали наистина е имал предвид това, което си чул. Много хора допускат да се прекъснат скъпоценни приятелства и взаимоотношения, защото са повярвали на слухове. Те се огорчават, ядосват и разочароват без дори да разберат от човека дали той действително е казал тези отвратителни неща.
По същия начин в света, в който живеем, битуват всякакъв вид погрешни вярвания за Бог: „Бог ти е гневен.”, „Той е разочарован от теб.”, „Бог е позволил всички тези лоши неща да ти се случат, защото те наказва за миналите ти грехове.”
Моля те, НЕ вярвай всичките тези неоснователни клюки за Бог! Такива впечатления за Бог са увредили взаимоотношенията на много хора с Него  и те живеят с изкривена перспектива относно това, кой в действителност е Бог. Вместо да приемат Неговата любов, благодат и прошка те се страхуват, дистанцират и ужасяват от Него. Вместо да позволят Исус да дойде в тяхната ситуация, те живеят като бягат далече, избягват Го и се крият от Него. Хайде, нека почетем Бог и да отидем при източника.
И така, какво казва Библията – Божието слово – за Него? Нека цитирам един от моите любими псалми на Давид:

Жалостив и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив ... Не е постъпил с нас според греховете ни, нито ни е въздал според беззаконието ни. Защото колкото е високо небето от земята, толкова голяма е милостта Му към онези, които се боят от Него, колкото отстои изток от запад, толкова е отдалечил от нас престъпленията ни.
  Псалм 103:8,10-12

Не е ли прекрасен този псалм? Не се стряскай от фразата „към онези, които се боят от Него”. Исус дефинира думата „страх” като „поклонение” (виж Вт. 6:13 и Мат. 4:10). Следователно „онези, които се боят от Него” говори за тези, които уважават и почитат Бог в живота си. Това не означава да си уплашен или да се страхуваш от Бог. Целият контекст на пасажа е свързан с това кой и какъв е Бог в действителност – жалостив и милостив. Силно те насърчавам да запаметиш стих 10, ако можеш: „Не е постъпил с нас според греховете ни, нито ни е въздал според беззаконието ни.”

Бог е изпълнен с милост към теб


Нека се върнем към твоя предишен въпрос: Ядосан и разочарован ли е Бог от теб заради всичките ти провали, грешки и грехове? Не! Прочети горните стихове отново. Същността тук е, че като дете на Бог всички твои провали, грешки и грехове вече са били осъдени и наказани върху тялото на Исус на кръста! Ето защо Бог повече не ти е ядосан за греховете ти и няма да ти въздаде според беззаконията ти. Не, защото поради кръста Той ти въздава според Своята изобилна милост и благодат.
В случай, че си пропуснал това – псалмът нееднократно подчертава, че Бог е милостив. Той ни казва „милостив е Господ” и продължава, за да каже почти веднага, че Той е „многомилостив”. В превода на King James Version се казва, че Бог е „богат на милост”. Харесвам думата „богат”. Тя говори за изобилие, голямо количество и щедрост. Неговата милост към теб и мен е изобилна, Той е богат на милост към нас!
Приятелю, на кръста Бог задоволи гнева Си към всичките ти грехове. Кръстът е дело на Неговата любов. Ако някога се съмняваш или се питаш за Божията любов към теб – просто погледни кръста. Ако Бог иска да се справи с нас и да ни накаже според греховете ни, нямаше да изпрати Своя Син да бъде бичуван и разпънат на кръст, но Той го направи! Това са добрите новини от евангелието на благодатта. Бог изпрати своя единствен възлюбен и скъпоценен Син да ни спаси от наказанието за греха.
Можеш ли да си представиш колко далече е изток от запад? Не можеш да го мислиш само с понятията за географски граници на земята. Бог е Създател на вселената. Така че, нека те попитам отново, колко далече е изток от запад? Схвана ли го? Човешкият ум не може да схване разстоянието между изток и запад. Има непроучени области в космоса и галактиките, които не могат да се видят дори с най-модерните телескопи. Бог мисли в безкрайни термини, които нашият ограничен ум не може да обхване изцяло. И този Бог на безкрайната вселена заявява в псалма, че „колкото отстои изток от запад, толкова е отдалечил от нас престъпленията ни.”!
Нека разсъждаваме заедно. Как може Бог все още да те съди и наказва за беззаконията ти, ако Самият Той ги е премахнал? Мога да чуя как падат на земята веригите на твоите погрешни вярвания за Бог докато четеш това! Ето, това наричам силата на правилното вярване. Започваш да вярваш правилно, когато започнеш да вярваш в любовта Му към теб. Истината е, че не можем да продължим нататък, ако първо не започнеш да вярваш, че Бог е откъм теб, а не против теб. Първият ключ за правилно вярване е да бъдеш установен в Неговата благодат, закотвен в Неговата любов и сигурен в Неговата милост към теб.


Започваш да вярваш правилно, когато започнеш да вярваш в любовта Му към теб.

От фокусиран в себе си към фокусиран в Спасителя


Нека се върнем към историята  за самарянката, която Исус целенасочено отиде да срещне. Тази жена имаше минало, от което ужасно се срамуваше  и поради това ходеше за вода в обедно време. Тя не искаше да среща никого. Това, което тя не знаеше беше, че Исус е вече там и иска да се срещне с нея. Той не беше изминал целия този път, за да я засрамва, съди или да се подиграе с нея. Прочети сам разказа в четвърта глава на Йоан. Исус я привлече със Своята любов, благодат и състрадание. Тя по никакъв начин не се почувства застрашена или неудобно в Неговото присъствие.
Когато каза, че няма съпруг, Исус нито я изгони, нито я унижи. Вместо това, като знаеше, че тя е фокусирана в себе си и несигурна поради миналото си, Той я похвали два пъти, казвайки: „Право каза, че нямаш мъж; защото петима мъже си имала, и този, когото сега имаш, не ти е мъж. Това, което казваш, е вярно.” (Йоан 4:17,18). Той вмъкна това, което вече знаеше за нея между два комплимента! Исус трябва да и е говорил с толкова много състрадание и любов в очите Си и без осъждение и сарказъм в гласа Си, че това стана причина жената да остави настрана своите защити и да се отвори за Него.
От момента, в който напусна Неговото присъствие, тази фокусирана в себе си жена, която се преди се страхуваше да среща хора, беше толкова изпълнена с любовта и приемането на Исус, че се превърна в благовестител за Него и благодатта Му. Тя се върна в селото и свидетелства за Исус (на същите хора, от които преди се страхуваше), и в Библията е записано, че „Много самаряни от този град повярваха в Него поради думите на жената, която свидетелстваше: Той ми каза всичко, което съм направила.” (Йоан 4:39).
По същия начин, приятелю, Исус не кара и теб да се чувстваш неудобно днес. Той е тук, за да те срещне точно там, където си. Той знае всичко, което някога си направил и те обича с вечна любов. Позволи на Неговата любов да те промени отвътре, точно както направи с жената на кладенеца.
Може би също като самарянката знаеш какво е да търсиш любов на всички грешни места. Днес Исус ти предлага интимност, която да задоволи напълно всеки копнеж и нужда. Той ти предлага дълбок мир, който може да бъде намерен единствено в Неговата съвършена и безусловна любов. Възможно е да си имал минало, което те е затворило в срам и себененавист. Възможно е поради нещата, които си направил, да си убеден, че никога няма да получиш Божието приемане и любов. Ако постоянно са ти казвали или си чувал за един суров и съдещ Бог, Който задържа против теб всяко злодеяние, което си извършил, тогава те предизвиквам да се срещнеш с истинския Спасител, Който вече ти е простил и те кани да откриеш, опиташ и преживееш Неговата неизчерпаема любов.
Няма значение колко грозна бъркотия в живота ти може да го тласка надолу по спиралата. Ако отвориш сърцето си за Исус и позволиш Неговата любов да те изцели, Той може да промени траекторията на твоя живот и да ти даде ново начало и чудесно бъдеще. Всичко може да се промени към по-добро, когато започнеш да вярваш правилно за Неговата любов към теб и се научиш да черпиш от нея!

Всичко може да се промени към по-добро, когато започнеш да вярваш правилно за Неговата любов към теб и се научиш да черпиш от нея!

На Бог Му доставя удоволствие, когато се ползваш от Неговата любов


Знаеш ли, че Исус се радва много, когато се ползваш от Неговата любов? Виж как приключи срещата на самарянката с Исус. Когато учениците оставиха Исус на кладенеца, за да купят храна, Той беше изтощен и уморен от пътуването. Когато се върнаха бяха изненадани да Го намерят освежен и се чудеха дали някой не Му беше донесъл храна. Исус им отговори: „Аз имам храна да ям, за която вие не знаете.” (Йоан 4:32).
Каква храна имаше предвид Исус? Той не беше ял или пил нищо. Всичко, което направи беше да послужи на самарянката. С други думи – Исус откри храна, сила и радост, когато послужи на жената с любовта Си. Знаеш, че когато се възползваш от хората, те се изтощават и отслабват. Обаче за Исус истина е обратното. Когато се възползваш от Него, Той е укрепен, освежен и обновен! Исус иска да знаем, че за Него е голяма радост и удоволствие, когато се ползваме от Неговата любов към нас.
Когато самарянката Го попита защо Той (един евреин) иска вода от нея, ето какво и каза: „Ако беше знаела Божия дар и Кой е Онзи, Който ти казва: Дай ми да пия, ти би поискала от Него и Той би ти дал жива вода! ... Всеки, който пие от тази вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, няма да ожаднее довека; но водата, която ще му дам, ще стане в него извор на вода, която извира за вечен живот.” (Йоан 4:10,13,14).
Исус днес ти казва същото нещо: Ако само знаеше Кой е Този, Който идва при теб в твоите мрачни моменти. Ако само знаеше този дар от Бог, Който никога няма да те изостави и да се откаже от теб, Който върви пред теб и Който идва при теб насред бурите ти. Ако само познаваше Този, Който протяга ръка към теб дори, когато си се провалил и Който не задържа твоите минали грешки или настоящи поражения против теб.
Възлюбени, ако ти само знаеше този дар от Бог, Който ти предлага живата вода на Своята безусловна, безкрайна любов и пиеш от тази любов, ти никога няма да ожаднееш отново. Няма да има нужда да търсиш любов или приемане по всички грешни места и сърцето ти да бъде разбито и изпълнено със страх за бъдещето, а живота ти да е излязъл от релси. Ти може да се будиш със свежо очакване за добро всеки ден. Всъщност Исус покани самарянката да иска от Него живата вода на Неговата любов. Ще направиш ли и ти същото днес? Твоят живот никога няма да бъде отново същият, когато лично преживееш любовта на Исус!


Твоят живот никога няма да бъде отново същият, когато лично преживееш любовта на Исус!

Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите