Християнски Блог
"Добре дошли скъпи братя и сестри!"
Добре дошли отново в Божията Благодат!
Приведстваме Ви! Поздравяваме Ви!
Очакват Ви прекрасни дни, дни на чудеса!

Join the forum, it's quick and easy

Християнски Блог
"Добре дошли скъпи братя и сестри!"
Добре дошли отново в Божията Благодат!
Приведстваме Ви! Поздравяваме Ви!
Очакват Ви прекрасни дни, дни на чудеса!
Християнски Блог
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Go down
Красимир Вишев
Красимир Вишев
Модератор
Модератор
Брой мнения : 65
Join date : 16.07.2015
Age : 38
Местожителство : България, град Елин Пелин
http://kvishev.blogspot.com/

Джоузеф Принс - "Предупределен да царуваш" - Глава 1 Empty Джоузеф Принс - "Предупределен да царуваш" - Глава 1

Съб Яну 09, 2016 11:55 pm
ПРЕДОПРЕДЕЛЕН

ДА

ЦАРУВАШ

ДЖОУЗЕФ ПРИНС

ПРЕВОД:
Яна Вичева
Ивайло Илиев
Илина Чипилска
Преслава Петрова
Василка Благоева

ПРЕДГОВОР

Всичко това започна през 1997 година, когато бях на почивка с моята съпруга Уенди. Тя беше заспала на пасажерската седалка до мен, дишайки равномерно и тихо, докато аз шофирах през драматичните пейзажи на швейцарските Алпи. Тогава ясно чух гласа на Господ вътре в себе си. Това не беше свидетелство на Духа, беше глас и аз чух Бог да ми казва това ясно: „Синко, ти не проповядваш благодат.”
Аз казах: „Какво имаш предвид, Господи? Това е удар под кръста. Това си е чист удар под кръста!” Добавих: „Аз съм проповедник на благодат. Проповядвам благодатта и като повечето проповедници, проповядвам, че сме спасени чрез благодат!”
Той каза: „Не. Всеки път, когато проповядваш благодат, го правиш като я смесваш със закона. Опитваш се да балансираш благодатта със закона, както много други проповедници и в момента, в който го направиш, ти я унищожаваш. Не можеш да сложиш ново вино в стари мяхове. Не можеш да сложиш благодатта и закона заедно.” – Той продължи да говори – „Синко, много от проповедниците не проповядват благодатта така, както апостол Павел го правеше.” След това Той приключи с едно категорично твърдение, което революционализира моето служение: „Ако не проповядваш благодатта радикално, човешките животи никога няма да бъдат радикално благословени и трансформирани.”
Това мощно слово от Господ ме разтърси и осъзнах за първи път, че наистина съм проповядвал посланието на благодатта примесено със закона. Върнах се в моята църква със строго нареждане от Господ и започнах да проповядвам благодатта радикално.
По това време нашата конгрегация беше достигнала като брой около 2 000 души, но скоро след моя разговор с Господ в швейцарските Алпи ние започнахме да преживяваме експлозивно нарастване на църквата година след година и чрез благодатта на нашия Господ повече от 15 000 души присъстваха на нашите служби по време на първата неделя от 2007 година. Господ потвърди Своето слово не само в нашата разрастваща се конгрегация, но също и в радикалната трансформация на хиляди скъпоценни животи, изложени на радикалното проповядване на благодатта. В продължение на години аз имам привилегията да бъда свидетел на възстановяване на бракове, свръхестествено анулиране на дългове, чудотворни изцеления и преживявам радост, като виждам Божиите деца освободени от деструктивни зависимости.
През последните години Господ също ми отвори врати да проповядвам евангелието на благодатта в Норвегия, Холандия, Лондон, Канада, Австралия, Тайланд и Индонезия. Ние също започнахме радио и телевизионни предавания в Америка, Канада, Австралия и Уганда. Отговорността за това, което наричам Революция на благовестието, беше огромна. Получавах свидетелство след свидетелство за това как личности биват освободени от оковите на закона и днес живеят и се наслаждават на истините от Новия завет и обещанията, които Исус плати със Своята собствена кръв.
Можеш да си представиш как тази книга е била мислена и подготвяна в моето сърце в продължение на години. Ако има една единствена книга, която искам да напиша докато съм тук на земята – би била тази книга и аз съм много щастлив, че сега ти я държиш в ръцете си. Вярвам, че тази книга ще те докосне и трансформира. Това, което Господ ми откри преди около 10 години, как човешките животи никога няма да бъдат радикално благословени и трансформирани без радикално проповядване на благодатта, все още отеква силно в моето сърце. Тази книга е точно за това – да бъдеш радикално трансформиран чрез Неговата благодат и единствено чрез нея.
Тук ще откриеш тайната на Божия начин да царуваш в живота, без да уповаваш само на собствените си усилия! Хората са открили множество стратегии, методологии, техники и тактики за постигането на персонален успех. Само погледни в книжарниците днес. Може би точно сега дори си в една от тях, ако е така – погледни наоколо, разгледай. Какво виждаш? Може би ще намериш огромен набор от книги за себеусъвършенстване. Нека ти заявя, че има по-превъзходен път от този да разчиташ на собствените си усилия, за да постигнеш успех в живота. Библията казва още в първия стих на Псалом 1: „Блажен онзи човек, който не ходи по съвета на нечестивите ...” Следователно, ако има някакъв „съвет” чрез „нечестиви” ресурси, то логично има по-превъзходен път за вярващия! Защо разчиташ на собствените си усилиа да си помогнеш, когато имаш директен достъп до Божията помощ? Името на Исус – Yeshua – на еврейски, означава Спасител. Нека призовем Него да ни спаси, а не да зависим от нашите собствени спосособности да спасим сами себе си.
За съжаление днес има вярващи, които не призовават своя Спасител, защото вярват на лъжата, че нямат право да направят това. Има вярващи, които мислят, че поради своите грешки не са достойни и нямат право да викат към Бог. Някои дори може да вярват, че не заслужават помощ от Господ, защото не посещават църква редовно, не четат достатъчно Библията или не се молят достатъчно. Приятелю, когато се давиш, не се нуждаеш от учител да те учи на правилата за плуване, за да се спасиш. Не се нуждаеш от списък „Прави това ... Не прави онова”. Ти се нуждаеш от Спасител, който доброволно да скочи безстрашно във водата и да те спаси без оглед на това какво знаеш или какво не знаеш, какво си направил или не си направил! Не можеш да заслужиш чрез собствените си дела Неговото желание да те спаси! Той го прави чрез Своята благодат!
Нека започнем да осъзнаваме, че вътре и извън себе си не можем да направим нищо и нямаме способности и ресурси да спасим сами себе си. Всъщност ние имахме дълг, който не можехме да платим, но на кръста Исус заплати със Своя собствен живот дълг, който не беше Негов. Това беше изцяло Негово усилие и Негово дело. Нашата част е да вярваме в Него и да приемем всичко, което Той е направил вместо нас. Звучи просто абсурдно, едностранчиво и несправедливо? Е, приятелю, точно това прави благодатта благодат! Благодатта е благодат единствено, ако е неизработена, неспечелена и незаслужена.
Готов ли си да бъдеш радикално благословен и променен чрез Неговата благодат и да изоставиш собствените си усилия да имаш успешен, цялостен и победоносен живот? Вярвам, че веднъж щом започнеш това пътуване за откриване на Неговата радикална благодат, животът ти никога няма да бъде същият. Приятелю, ти си предопределен да царуваш!

ГЛАВА 1

Предопределен да царуваш

Ти си предопределен да царуваш в живота.
Бил си призован от Господ да бъдеш успешен, да се наслаждаваш на изобилие, на здраве и на победоносен живот.
Господ не желае да живееш живот на провал, мизерия и поражение. Той те е призовал да бъдеш глава, а не опашка.
Ако си бизнесмен – Бог иска да имаш проспериращ бизнес. Ако си домакиня – Бог те е помазал да отгледаш и възпиташ чудесни деца в Господа. Ако си студент – Бог иска да си отличник при всичките си изпити. Ако си се доверил на Бог за нова кариера – Той не иска просто да имаш някаква работа, а иска да имаш позиция на влияние, така че да бъдеш благословение и актив за твоята организация!
Каквото и да е твоето призвание или професия ти си предопределен да царуваш в живота, защото Исус е Господ на твоя живот. Когато царуваш в живота, ти царуваш над греха, над силите на мрака: над депресията, над бедността и мизерията, над всяко проклятие, над всяка болест и страдание. Ти ЦАРУВАШ над дявола и всички негови хитрости.
Властта да царуваш не произлиза от твоята семейна среда, от образователните ти квалификации, от външния ти вид или от това, какви спестявания имаш в банката. Властта да царуваш е основана изцяло на Исус и единствено на Него. Приятелю, това не е клише от някаква книга за себепомощ чрез позитивно мислене. Изявлението, че ще царуваш е основано на обещание, което е било записано за вечността в Словото на Бог:

„Защото, ако чрез прегрешението на единия смъртта царува чрез този един, то колко повече тези, които получават изобилието на благодатта и на дара на оправданието, ще царуват в живот чрез Единия, Исус Христос. (Рим. 5:17)

Думата „царуват”, използвана в горния стих е гръцката дума basileuo, откъдето идва английската дума “basilica”. В древен Рим базиликите са били използвани като съдилища, така че това може да се обясни още и като царска съдебна власт. С други думи в този стих „да царуваш” означава да царуваш в живота като цар – да притежаваш царска власт и да управляваш като цар.

Ключът да царуваме в живота е да приемем всичко, което Исус е извършил за нас на кръста.

Ако живееш живот на поражение, победен си от греха, на постоянна вина и осъждение, на болести и страдания, на атаки на безпокойство, на финансов неуспех, на разрушени взаимоотношения – не живееш живота, който Бог е възнамерявал за теб. Въз основа на авторитета на Божието Слово ти си предопределен да „царуваш в живота” като цар – да имаш царска власт над всички твои предизвикателства и обстоятелства. Призован си да бъдеш над тях, а не да бъдеш тъпкан от тях. Дойде времето за теб да спреш да отхвърляш правото си да царуваш в живота!
Днес вместо да виждаме себе си царуващи в живота, виждаме повече доказателствата за смърт да царуват в света. Библията ни казва, че поради „прегрешението на единия” – грехът на Адам в Едемската градина – смъртта започна да царува. Важно е да осъзнаем, че нашите животи са забулени в мъгла поради животите на нашите предци, заради което сме грешници не защото ние съгрешаваме, а поради греха на Адам. Доста вярващи все още мисляят, че са станали грешници като са извършили грях, но не това казва Божието Слово –То казва, че сме грешници поради Адамовия грях. Поради същата причина ние сме направени праведни в Новия завет, не защото сме вършили праведни дела, а поради покорството на Единия (Исус) на кръста. Следователно ключът да царуваме в живота е да приемем всичко, което Исус е извършил за нас на кръста.

Приемане срещу постижения

В Библията се посочва доста ясно, че трябва да царуваме в живота чрез Исус Христос единствено като приемем две неща от Него:
 изобилието на благодат;
 дара на оправданието.
Божиите пътища са противоположни на човешките пътища. Човек мисли, че за да го благослови Бог, той трябва да заслужи, спечели и изработи Божието благоволение и благословение чрез собствените си усилия. Човек мисли, че Божиите благословения са основани на неговите действия и добра работа.
Обаче не е така – това не е Божият начин. Неговият начин не е свързан със вършене на нещо, а с приемане на нещо. Той е обещал, че когато приемем изобилието на благодатта и дара на праведност, ние ще царуваме в живота. Той не е казал, че когато си изработим благодат и наша собствена праведност, тогава ще царуваме в живота. Въпреки това поради някаква причина доста християни продължават да живеят основани на система от лични постижения.

„Пастор, Принс, ако наистина е толкова лесно, защо повечето християни не царуват в живота?”

Радвам се, че зададе този върос. Позволи ми в отговор да ти задам и аз един въпрос: „Осъзнаваш ли, че повечето хора вярват, че човек трябва да работи усилено, за да постигне успех в живота?”
Светската система за успех е основана върху два стълба – собствени усилия и усърден труд. Винаги има някакви „закони”, които трябва да спазваш и някакви „методи и техники”, които трябва да продължаваш да практикуваш преди да може да има някакви резултати. В по-голяма част от случаите всеки резултат, който би могъл да получиш, ще започне да се изпарява още щом започнеш да следваш препоръчаните методи и стъпки.
Било ни е набивано в главите да се фокусираме върху постигането, върху вършенето и върху това да разчитаме на собствените си усилия. Били сме карани да „вършим, вършим, вършим”, забравяйки, че християнството в дейтвителност е „свършено, свършено, свършено”. Светът ти казва, че колкото повече вършиш, работиш усилено повече часове, толкова по-голям успех ще постигнеш. Светският начин е да ти натяква да работиш усилено, да забравиш да посещаваш църква в неделя, да прекарваш по-малко време със съпругата си и децата и да прекарваш максимално време като работиш в офиса през нощите, уикендите и празниците. Аз съм сигурен, че си чувал израза, че трябва да „платиш цената”. В края на крайщата без труд нищо не се постига, нали?
Това, което вярващите правят е, че взимат тази светска система и я прилагат в своя християнски живот. Вместо да разчитат на Божията благодат за изливането на Неговото благоволение и благословения, те разчитат на своите собствени усилия да се пробват да заслужат Божието благоволение и благословения.
Не, това не е Божият начин за нас да бъдем благословени чрез нашите собствени усилия. Не можеш да спечелиш Божиите благословения чрез твоята работа. Божиите благословения са основани единствено на Неговата благодат. Неговите благословения върху живота ти трябва да бъдат незаслужени, неспечелени, неизработени. С други думи няма нищо, което можеш да направиш, за да заслужиш Неговите благословения, защото те са основани изцяло върху приемането на Исус и чрез Неговото завършено дело, изобилието на благодатта и дара на оправданието.
Бог иска да спрем да се опитваме да постигнем, а да започнем да приемаме и получаваме благоволението, благословенията и изцелението, които Исус постигна на кръста. Когато увисна на кръста преди около 2 000 години, Той извика с висок глас: „Свърши се!” (Йоан 19:30). Всичко, което се изисква от мен и теб, за да царуваме в живота, беше извършено на Голгота вместо нас. Ето защо ние наричаме това, което Исус направи на кръста Неговото „завършено дело”. Той го свърши. Той го изпълни. НАПРАВЕНО е! Единственото нещо, което работи е завършеното дело! Спри да правиш това, което вече е НАПРАВЕНО! Спри да вършиш и започни да приемаш какво Исус НАПРАВИ!

Работата е завършена – седни!

В началото на нашите взаимоотношения с моя скъп приятел Брайън Хюстън той сподели с мен, че неговият домашен любимец се дразнел, когато се пеели песни на поклонение, в съдържанието на които се изразявала молба да се получи това, което Исус вече е направил за нас на кръста. Напълно съм съгласен с Брайън и мисля, ние всички ще се съгласим, че Брайън е някой, който знае какво говори, когато става въпрос за песни на поклонение. Брайън е старши пастор на Hillsong Church и Бог наистина е помазал неговата църква да пише прекрасни песни за хваление и поклонение, които са повлияли на цяла нова генерация от поклонници в тези последни дни. Всъщност някои от любимите ми песни за поклонение са от Хилсонг. В моите тихи моменти пред Господ, когато аз Му отдавам благодарност за плащането на пълната цена на кръста за моите грехове, болести и бедност, моето сърце прелива от благодарност и аз Му се покланям:

„Ти си величествен, вечен
Чудесен, славен
Исус
Никой не може да се сравни с Теб
Исус”

О, как обичам, когато Господ отговаря като изпълва целия ми кабинет със Своето осезаемо присъствие и моето сърце започва да гори в присъствието на моя Любим! Аз напомням на моята църква, че не е необходимо винаги да чувстваме Неговото осезаемо присъствие, защото не чрез това живеем днес. Но когато чувстваш Неговото присъствие, особено по време на дълбоко интимно поклонение, наслаждавай Му се, вкусвай Неговата любов и позволи на Неговата прегръдка да те очисти! Наслаждавай се на моментите в Неговото присъствие, когато Той те освежава, възстановява и изцелява. Не трябва да чакаш до неделя, за да се поклониш на Господ. Не се нуждаеш от музикална група и водач на хваление, за да се поклониш на твоя Спасител. Точно където си, без музикални инструменти, можеш да издигнеш ръцете си, гласа си и сърцето си и да Му се поклониш, да благодариш за Неговото завършено дело и Неговата благодат в твоя живот.
Алелуя! Той е толкова прекрасен!
Обичам песните на поклонение, които са изпълнени с личността на Исус и Неговото завършено дело. В моята църква съм упълномощил моя музикален директор да се погрижи съдържанието на песните, които се използват по време на службите да изявява завършеното дело на Христос. Например под Новия завет, ние не трябва да продължаваме да молим Господ за прошка, защото Той вече ни е простил (Кол. 2:13). Искам да кажеш на висок глас заедно с мен:
„Аз вече съм простен!”

Кръвта на Исус ни очисти веднъж завинаги!
Божието Слово декларира това относно завършеното дело на Исус на кръста:

„ ... но Той, като принесе една жертва за греховете завинаги, седна отдясно на Бога ... Защото само с един принос Той направи съвършени завинаги онези, които се освещават.” (Евр. 10:12,14)

Неговото завършено дело е, че на кръста беше принесена една жертва ЗАВИНАГИ, и когато прие Исус Христос в своя живот ти беше УСЪВЪРШЕНСТВАН ЗАВИНАГИ! Ами колко дълго е това завинаги? Аз проверих оригиналната гръцка дума за „завинаги” в този стих и познай – „завинаги” означава завинаги! Ти си усъвършенстван завинаги чрез Исусовата очистваща кръв – не чрез кръвта на животински жертви, които никога не могат да отмахнат грехове!
Може да останеш изненадан да откриеш, че има много християни днес, които не вярват, че са усъвършенствани завинаги чрез завършеното дело на Исус Христос. Те все още зависят от собствените си усилия, за да могат да направят себе си достойни за одобрение. Може би ти самият се чудиш: „Как мога да бъда напълно сигурен, че всичките ми грехове са простени?” Добър въпрос! Забележи, че след като Исус принесе Своя живот като жертва и заплащане на всички наши грехове, Той „седна”!
Той седна отдясно на Отец. Осъзнаваш ли, че под Стария завет „... всеки свещенник като стои та служи всеки ден, принася много пъти същите жертви, които никога не могат да отмахнат грехове ...” (Евр. 10:12)? Но Библията продължава и казва: „...но Той, като принесе една жертва за греховете завинаги, седна ...”
Исус седна, за да ни демонстрира, че работата действително е завършена. Под Стария завет свещенникът, който служеше в Мойсеевата скиния никога не сядаше, а „стоеше да служи всеки ден”, защото неговата работа никога не би могла да бъде завършена. Кръвта на крави и кози не би могла „никога да отмахне грехове”. Всъщност забелязвате ли, че в Святото място на Мойсеевата скиния няма и една единствена мебел, приготвена за свещенника да седне на нея? Няма да намериш нито един стол в Святото място. Ти ще откриеш кадилния олтар, менората (седемстволен свещник), и дори маса с присъствени хлябове, но интересно – тук няма столове. Това е защото работата на свещенника никога не е била завършена. Само работата на Исус е завършено дело. И не само Той седна отдясно на Отец, Той ни направи ДА СЕДИМ С НЕГО!

„ Бог обаче, Който е богат с милост поради голямата любов, с която ни възлюби, даже когато бяхме мъртви поради престъпленията си, съживи ни заедно с Христос (по благодат сте спасени), и като ни съвъзкреси, сложи ни да седим заедно с Него в небесни места в Христос Исус ...” (Ефесяни 2:4-6)

Може би се чудиш: „Абе каква е цялата тази работа със „столове” и „сядане”? Е, приятелю, „да си седнал” в Библията е картина на вярващия, който си почива в завършеното и изпълнено дело на Исус. Той свърши цялата работа на кръста вместо теб и сега е седнал отдясно на Бог. Ако това е било свършено вместо теб, то означава, че можеш да спреш да зависиш от собствените си усилия да заслужиш и да се квалифицираш за Божиите благословения в живота си. Ти можеш да седиш с Исус от дясната страна на Отец!

Спри да зависиш от собствените си усилия да спечелиш и да се квалифицираш за Божиите благословения в твоя живот.

Сега, слушай внимателно какво ти казвам – не проповядвам живот на пасивност и мързел. Можеш да завършиш различни курсове, да четеш книги, да вършиш работата си усърдно и т.н., но твоето доверие и упование не трябва да бъдат в тези неща, те трябва да бъдат в това, какво Исус свърши за теб. Така че, ако например си студент – на всяка цена учи здраво. Дай най-доброто от себе си там, където си за Божията слава! Но не полагай упованието си в това – твоето усърдие или квалификация да ти донесат Божиите благословения.
Божията благодат няма да те направи мързелив или непродуктивен. Напротив, тя ще те направи да се трудиш по-усърдно за Негова слава. Апостол Павел – проповедник на Божията благодат и завършеното дело на Христос – каза, че „той се е трудил по-усърдно от всички тях” (1 Кор. 15:10). В Новия завет Божият начин е да благослови първо теб и познаването на Неговото благословение ти дава сила да работиш по-усърдно. С други думи – ние не работим, за да бъдем благословени, но вместо това имаме силата да работим, защото вече сме благословени. Забелязваш ли различната предпоставка за работа в Новия завет?
Много християни са победени днес, защото се борят да се квалифицират за Божиите благословения чрез своите собствени дела. Собствените ти усилия ще те ограбят от това да царуваш в живота чрез Неговата благодат. Не можеш да спечелиш своето спасение, изцеление или финансов успех чрез собствениге си усилия. Ако най-великото чудо – да бъдеш спасен от ада – идва по благодат чрез вяра, а не чрез твоите дела, колко повече по-малките чудеса като изцеление, просперитет и възстановени бракове ще дойдат чрез вяра?!
Приятелю, Исус завърши всичко на кръста. Нашата част е да се доверим и уповаваме на Неговото перфектно дело, да приемем с отворени ръце изобилието на благодатта и дара на праведност и да започнем да царуваме в живот чрез Единия, Исус Христос. Днес, нека твоята молитва бъде, че ще спреш да се опитваш да спечелиш Божията благодат и праведност. Нека Святият Дух те научи да започнеш да зависиш от завършеното дело на Исус и да започнеш да приемаш Неговата благодат. Това е Божият начин без да уповаваш единствено на собствените си усилия да имаш успех, пълнота и победоносен живот!
Върнете се в началото
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите